ONDERHOUD POETSEN SCHOONMAKEN

De naam natuursteen geeft al aan dat het om een natuurlijk product gaat. Blokken steen die uit de bergen worden geschoten of gezaagd worden in plakken gezaagd, op maat gemaakt en geschuurd, gezoet of gepolijst. Uw product is gereed. Zo natuurlijk als het was toen het nog in de berg zat zo natuurlijk is het materiaal als het bij u als vloertegel, dorpel, vensterbank, aanrechtblad of tafel in huis staat of ligt. En elk natuurproduct heeft onderhoud nodig. We willen u graag enige tips geven over de verschillende materialen en het onderhoud ervan. Het niet onze bedoeling om bepaalde onderhoudsproducten te promoten. Soms zijn de middelen uit grootmoeders tijd zeer adequaat. Zoekt u echter een product dan kunt u daarvoor uiteraard ook bij ons terecht. Klik op de knop LINKS voor meer informatie.

Het is een misverstand dat er bij het polijsten een beschermlaagje achterblijft op de steen. De glans wordt niet bereikt door er iets op aan te brengen, maar door de steen steeds fijner uit te slijpen. Daardoor worden de oneffenheden weg geslepen en ontstaat er een steeds dichter oppervlak. Bij het afpolijsten ontstaat tenslotte de 'druppel'-glans die de kleuren en de schakeringen daarin op zijn mooist laat zien.

Er zijn heel veel soorten natuursteen. We lichten er drie uit omdat deze een groot deel van de soorten vertegenwoordigen en het meest gebuikt worden in onze leefomgeving. Dit zijn Belgisch hardsteen, marmer en graniet. Elk van deze soorten heeft zijn eigen kenmerken en vraagt daardoor om specifiek onderhoud.

BELGISCH HARDSTEEN

Een fossiel gesteente dat in BelgiŽ wordt gevonden. De voornaamste eigenschappen zijn dat het van gemiddelde hardheid is, goed te bewerken, zowel machinaal als met hamer en beitel, en voor vele toepassingen binnen en buiten geschikt is.

BUITEN: Bij buitengebruik als dorpels, treden, bordessen, trappen enz. is het zaak het materiaal in weer en wind te laten geworden. Het zal dan licht verweren en grijs mat van oppervlakte worden en blijven. Bij vervuiling kan het onderhoud bestaan uit het afnemen met water waarin een weinig groene zeep is opgelost. Hierdoor zullen lichte krassen enigszins gecamoufleerd worden en blijft het oppervlak gladder. Overigens is de slipvastheid van Belgisch hardsteen erg goed. Gebruik buiten nooit was van welke soort dan ook omdat de steen daar vlekkerig van wordt en u er op kunt uitglijden. Bij sterke vervuiling door vet of smeer kan de vlek met wasbenzine op terpentijn verwijderd worden. Ook kan licht opschuren een middel zijn. Houdt er dan wel rekening mee dat u het hele oppervlak zult moeten schuren omdat anders de plekken waar u geschuurd heeft teveel zullen opvallen.

BINNEN: Bij gebruik binnenshuis is het afhankelijk van de afwerking wat u aan onderhoud kunt doen. Geschuurd (lichtgrijs) en gezoet (blauwgrijs) materiaal kan met water en groene zeep worden afgenomen. Ook zijn er verschillende wassoorten die in water opgelost worden in de handel waarmee dit ook kan. Is het materiaal gepolijst dan moet het om de zoveel tijd (1x per twee maanden) geboend worden met witte boenwas. [LET OP: traptreden worden hierdoor erg glad!] Door dit boenen blijft de het materiaal beschermd en kunnen agressieve stoffen minder makkelijk schade veroorzaken. Ook de kleur van het materiaal blijft zo op z'n mooist. Bedenk dat geknoeid water bij het planten water geven nagenoeg altijd kalk bevat. Als u dit niet droogmaakt kan het na 1 nacht al vervelende kringen maken op uw vensterbank die u er niet of heel moeilijk meer uitkrijgt. Ook een wijnglas met een natte voet achteloos op de vensterbank gezet doet vervelende dingen met Belgisch hardsteen.

Wanneer u Belgisch hardsteen met enige zorg onderhoud zult u zien dat uw vensterbank. vloer of trap steeds mooier wordt. Natuursteen leeft en dat geldt zeker voor hardsteen, kijk er maar eens goed naar!

GRANIET

Graniet is een stollingsgesteente. Veel harder dan Belgisch hardsteen of marmersoorten. Het onderhoud van graniet is dan ook veel eenvoudiger dan van andere steensoorten,

BUITEN: Wanneer graniet buiten gebruikt wordt bijvoorbeeld als grafmonument maar ook als tuintafel is onderhoud met water spons en zeem voldoende. Zeker als het materiaal gepolijst (hoogglans) is. Eventuele vlekken door was of vel zullen naar verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Het komt voor dat de houder van een grafkaars doorbrandt en het gesmolten kaarsenvet over de grafsteen of dekplaat uitloopt. Dan kunt u het beste de dikke gestolde laag verwijderen met een schuifmesje of staalwol en daarna het aan de natuur (zon en regen) overlaten. Het kan even duren maar u zult zien dat de vlek na verloop van tijd verdwijnt.

BINNEN: Graniet heeft een soort kristalstructuur. Allemaal kleine deeltjes die dicht tegen elkaar liggen. Daardoor is graniet poreus. Bij de lichtere kleuren is deze structuur over het algemeen grover en openeer terwijl de structuur bij donkere soorten fijner en meer gesloten is. Bij diepzwarte graniet is die openheid met het blote oog zelfs niet meer te zien. Dus bij gebruik binnenshuis bijvoorbeeld op uw vloer of aanrechtblad dan is het bij lichtgekleurde granietsoorten aan te raden om een goed impregneermiddel op het aanrechtblad en een goede was op de vloer te gebruiken. Dit is om het indringen van kleurstoffen te verhinderen. We weten allemaal welk effect de kleurstof van rode bieten kan hebben. Wanneer iets dergelijks in het lichte aanrechtblad dringt is het erg moeilijk weer te verwijderen. Dat kunnen we dus beter voorkomen. Bij de donkere soorten is dat veel minder belangrijk en volstaat water spons en zeem over het algemeen. Het is echter ook dan aan te raden om een enkele keer wat extra aandacht aan uw vloer of aanrechtblad te geven door een goed impregneermiddel of was te gebruiken.

MARMER

BINNEN: Marmer is er in vele soorten en kleuren. Marmer is de zachtste soort natuursteen die in en om het huis gebruikt wordt. Marmer vraagt dan ook extra aandacht. Wilt u marmeren vensterbank of tafelblad in topconditie houden dan moeten deze eens per maand met WITTE boenwas geboend worden. Marmer is erg poreus dus geen gekleurde was. De kleurstof zou in de marmer trekken en het materiaal verkleuren. Wanneer u overweegt een marmeren vloer te (laten) leggen, kies dan voor 'gezoet' materiaal en niet voor 'gepolijst'. Op gepolijst marmer ziet u al snel 'looppaden', wat bij gezoet marmer veel minder is. Een marmeren vloer vraagt om regelmatig onderhoud met een goede natuursteen- en plavuizenwas. Wanneer de vloer al enige tijd ligt kunt u deze eens grondig reinigen met een vet- was- en vuiloplosser om deze daarna te gaan onderhouden met een goede natuursteen- en plavuizenwas. Doet u dit consequent dan zult u jaren plezier hebben van een steeds mooier wordende vloer. Een vloer dit leeft!

BUITEN: Marmer vraagt bij buitengebruik heel veel onderhoud om het mooi te houden. Het is zo zacht dat corrosie door weer en wind vrijwel direct intreedt en de glans van gepolijst marmer al na een paar weken verdwenen is. Marmer is juist voor buiten uitstekend geschikt als het verweerde oppervlak juist het doel is. Een verweerd marmeren grafmonument heeft een bijzondere uitstraling. Wilt u dit effect bereiken dan moet u de marmer gewoon met rust laten. Wordt eventuele groenaanslag teveel of wilt u de marmer eens opfrissen dan zijn daar ook goede middelen voor in de handel.

ONDERHOUDSPRODUCTEN: Wij hebben in ons assortiment de producten van het merk SIMUS. Zij leveren hoogwaardige producten waar wij goed ervaringen mee hebben. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.simus.nl .